За нас

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПРАВОСЛАВНАТА МУЗИКА

„ СВ. БОГОРОДИЦА – ДОСТОЙНО ЕСТЬ” , гр. ПОМОРИЕ

 

           През десети век пред този свят образ на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено впоследствие в чина на Божествената света литургия, което и до днес ежедневно се изпълнява в целия православен свят.

           Точното предание за това събитие е записано през XVI век от тогавашния първенствуващ монах в Света гора йеромонах Серафим, който съобщава следното:

         “Близо до столицата на Света гора Карея, се намира долина, по-късно наречена “Долината на пението”, в която отдалечени една от друга се намират монашески килии, населявани от подвизаващи се аскети. В една от тях живеели двама монаси старец на име Гавриил и послушник със същото име. Веднъж старецът, отивайки на бдение в Карея, казал на своя ученик: “Чедо, аз отивам на бдението, а ти остани тук и направи сам утринното последование в нашата килийна църква”.

        През нощта се потропало на вратата на килията. Когато отворил, послушникът видял пред себе си непознат калугер. Поканил странника да влезе, за да извършат заедно утринното последование. Стигайки до песнопението “Честнейшую херувим…”, непознатият с ангелски глас благоговейно запял към Пресвета Богородица: “Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог”. След тези думи иконата на Божията Майка, която се намирала в килията и пред която те възнасяли своята молитва, внезапно засияла с необикновена светлина, а послушникът, изпълнен с духовна радост и плачещ от умиление, се обърнал към монаха със следните думи: “Отче, ние никога не сме слушали тази песен от древните. Моля те, напиши ми я за спомен!”

        Непознатият монах поискал мастило и хартия. Оказало се, че в килията няма такива неща. Тогава той казал на послушника: “Донеси ми каменна плоча!” След като я получил, инокът с ръка написал като върху восък думите на песента и заръчал на по-малкия си събрат: “От сега нататък така пейте всички православни!” След като изрекъл тези думи, той изведнъж станал невидим.

       Когато монахът Гавриил се върнал от бдението, неговият послушник му разказал за своя непознат тайнствен гост и показал на стареца си каменната плоча с текста на молитвата. Опитният духовник веднага разбрал, че в килията е бил самият архангел Гавриил, изпратен на земята да възвести на християните още една дивна песен в прослава на Божията Майка. Двамата съкилийници взели каменната плоча и я отнесли в Протата, като подробно разказали пред Събора на старците за станалото чудно събитие. Тогава всички братя с едни уста и едно сърце прославили Христа Бога, извършил такова чудо за слава на преблагословената Си Майка и є изпели новата песен, донесена на земята от архангел Гавриил.

       Плочата с изписаните върху нея букви на Богородичната песен била изпратена в Константинопол на патриарх Николай II Хризоверг като свидетелство за станалото чудо. Иконата на Пресвета Богородица, пред която била изпята за първи път молитвата, била взета от килията на светогорските отци и пренесена в съборния храм “Протатон” в Карея, където тя и досега се намира, като оттогава започнали да я наричат “Достойно есть”.

     По същия начин и килията още от времето на това чудно събитие е наречена и става известна на Свeта гора с името “Достойно есть”.

     Православната църква отбелязва това дивно събитие особено тържествено на празника “Св. Богородица – Достойно есть”, който се празнува на 11 юни, както и на втория ден на Великден, когато представители на всички светогорски обители изнасят с литийно шествие Богородичния образ, за да благослови Божията Майка всички онези, които се подвизават и се покланят в нейната градина Света гора Атон.

ОРГАНИЗАТОРИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ПРАВОСЛАВНАТА МУЗИКА „ СВ“БОГОРОДИЦА – ДОСТОЙНО ЕСТЬ” – ПОМОРИЕ

Международният  фестивал на православната музика “Св. Богородица-Достойно есть”, родил се като идея през 2003 г. и започнал реализацията си през 2004 г., през 2015 г. ще се проведе за 12-ти път в гр. Поморие.

Основни организатори на Фестивала са Сливенска Митрополия и Община Поморие.

Фестивалът се провежда под патронажа на Н. В.Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Oбщина Поморие Иван Алексиев.

Сливенска Митрополия участва много активно в реализирането на форума. Освен личния принос на Негово Високопреосвещенство, Фестивалът би бил невъзможен без сърдечното гостоприемство на Поморийския храм “Рождество на Пресвета Богородица”. Благодарение на усилията на председателя на църковното настоятелство – свещеноиконом Иван Стойков, църковния хор при храма – Дамски хор “Благовестие” с диригент  Йорданка Панчева-Туджарова и други членове на настоятелството, фестивалната програма се провежда в прекрасна атмосфера. Празнично украсеният храм в няколкото юнски дни се превръща в уникален духовен център на Поморие, на Сливенска епархия и на православни християни от десетки страни. Покровът на Божията Майка закриля, дава упование и сила на всички, докоснали се по някакъв начин до празника.

Храм „Рождество на Пресвета Богородица” – домакин на Фестивала.

През всички тези години Община Поморие дава своята пълна подкрепа за реализацията на този проект – осигурява не само финансирането, но и всеотдайното участие на нейни служители в организацията на фестивалната и съпътстващата програма. Те дават своя принос за осигуряването на прекрасни условия за участниците и гостите на Фестивала.

Патрони на Фестивала са Н.В.Пр. Сливенски Митрополит Иоаникий и Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие.

Н. В. Пр.  Митрополит   Иоаникий  е  една  от  тези личности, с чиято благословия започна организирането на този форум. Още от първото издание на Фестивала той има ключова роля в организирането, провеждането и спокойното развитие на Православния песенен събор в Поморие. Всяка година митрополит Иоаникий открива форума с Водосвет заедно със свещенослужители от Сливенска епархия, отслужва празнични литургии както в неделните дни, така и на 11 юни – празника на Св. Богородица-Достойно есть. Всички, които познават по-отблизо Сливенския митрополит са почувствали строгостта и обаянието на този архипастир на БПЦ. Митрополит Иоаникий присъства на Фестивала с всички достойнства на своя сан, без никаква показност. Като голям познавач на хоровата и източната традиции в богослужебното пеене, той благославя и с молитвеното си присъствие в храма подпомага изпълнителите като свои чеда. А те го чакат с нетърпение, за да чуят топлите му, насърчителни слова и да получат неговия благослов.

Иван Алексиев – кмет на  Община Поморие

Още от встъпването си в длъжност през 2011 г. кметът на Община Поморие г-н Иван Алексиев реши, че Фестивалът трябва да продължи „да живее”, защото „… Това е един невероятен празник на църковната песен. За няколко дни Поморие се превръща в център на православието, а атмосферата която създават всички участници няма как да се опише, тя трябва да се изпита. Който присъства на концертите, той усеща музиката със сърцето си” .

Иван Алексиев е роден на 25.07.1965 г. в гр. Поморие. Образование-висше, ВИХВП-Пловдив, инженер-технолог, специалност „Технология на микробиологичните и ферментационни продукти“.

От януари 2008 г. до юли 2009 г. е заместник кмет с ресор туризъм в Община Поморие.

От 27.07.2009 г. е народен представител в 41-то Народно събрание, Заместник-председател на парламентарната Комисия по околна среда и води.

 

Йорданка Панчева–Туджарова  музикален директор

Йорданка Туджарова е един от инициаторите  на този уникален форум.  От самото основаване до днес тя полага усилия и работи неуморно , за да се реализира фестивала на православната музика в Поморие .

Йорданка Туджарова е била дългогодишен преподавател по основните теоретични дисциплини в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров”- Бургас, отличена е със “Сребърна лира” от СБМТД София и с плакет и Грамота от Министерство на културата. От 1999 г. работи като диригент на Дамски хор „Благовестие” при храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие, с който е участвала с успех на много фестивали за духовна музика у нас и в чужбина.

За своя хор пише песнопения, които звучат по време на Фестивала.

ФЕСТИВАЛЕН СЕКРЕТАРИАТ

Доц. Димитър Димитров -почетен председател на фестивалния секретариат.

Доц. Димитров е дългогодишен председател на Селекционната комисия, преподавател в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, диригент на хора при храм-паметник “Св. Александър Невски” София и хор “Йоан Кукузел.

 Със своя авторитет, с познанията си, със своята дълбоко свързана с църквата житейска съдба и със своя открит и благороден характер той е един от най-търсените хора по време на Фестивала.

Почти всички диригенти – наши и чужди –  искат да чуят мнението му за тяхното изпълнение.

Иконом Кирил Попов – председател на фестивалния секретариат

Иконом Кирил Попов е роден през 1955 г. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия. През 1982-84 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е изпратен като аспирант в Московската духовна академия, където специализира хорово дирижиране и защитава кандидатска (докторска) дисертация. Тук индивидуално изучава хармония и композиция при изтъкнатия руски композитор и педагог Владимир Мартинов. След завръщането си в България преподава източно църковно пеене (1985-89) и хорово пеене (1991-2000) в  Софийската духовна семинария, дирижира хора при катедралния храм           „Св. Неделя“ – София (помощник-диригент 1985-90 г. и  диригент 1991-2000 г.), а през 1989-90 г. работи като научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт. През 1987-88г. завършва курс за квалификация в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София в диригентския клас на проф. Васил Арнаудов. От 1986 г. е диригент на Софийския свещенически хор. През лятото на 2000 г. приема духовен сан.

Като диригент има издадени записи на грамофонни плочи и общо осем компактдиска със Софийския свещенически хор (1992, 1999, 2010 и 2012 г.), мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“ (1999 и 2002 г.), мъжкия хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ (1994) и мъжкия хор „Св. равноапостолни Кирил и Методий“ (1997). В много от тези и записи на други хорове звучат негови композиции и обработки на църковни песнопения.Концертира у нас и в чужбина с различни хорови състави.  Участва като член на жури на Международния хоров фестивал-конкурс „Хоровое вече Сибири” – Русия. Занимава се и с музиковедска дейност. Лауреат е на наши и чужди конкурси за композитори.

Доц. д-р Весела Гелева

Весела Гелева е завършила ДМА „Панчо Владигеров” – София при проф. Васил Арнаудов и проф. Вирджиния Атанасова. От 1994 преподава хорово дирижиране и курсов хор в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, където понастоящем е доцент.

През 2006 г. защитава докторска дисертация на тема „Специфика и възпитание на певческия глас в детска и юношеска възраст и проблеми на приложението му в хоровия колектив”. Автор е на научни статии и публикации, както и на монографията „Петър Динев и неговото църковно хорово наследство”. От 2006 г. е диригент на хор при храм „Св. Троица” – Пловдив, с който участва в IV-ти и V-ти фестивал на православната музика „Св.Богородица-Достойно есть” гр. Поморие и записва CD с музика на Петър Динев по поръчка на Българско национално радио. През октомври 2006 създава Академичен смесен хор ГАУДЕАМУС към Академията за музикално, танцово ии изобразително изкуство-Пловдив.Хорът печели множество отличия и награди на международни хорови форуми участва активно в реализацията на хорови ателиета у нас и в чужбина.

Траянополски епископ Киприян /Огнян/ Добринов Казанджиев

Траянополски епископ Киприян /Огнян/ Добринов Казанджиев е  роден на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък – Старозагорска епархия. Основното си образование получава в гр. Казанлък, както и средното си музикално образование в същия град, през 1995 г.На 01.09.1996 г. постриган за монах в Рилския манастир с духовен старец Блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий.

Епископ Киприан в възпитаник на хоровата школа на Петя Павлович –Казанлък, възпитаник на Богословския факултет пр СУ „Св.Климент Охридски”, където е учил хорова музика и дирижиране при доц.Димитър  Димитров. От 2000 година е назначен от Врачанския митрополит Калиник за диригент на Представителния хор на Врачанска епархия „Св. Софроний еп. Врачански“ – Враца. Има множество награди от Международни фестивали и конкурси – голямата награда от международния конкурс „Пееща душа“ – гр. Бялисток, Полшаот Международния фестивал на руската църковна песен -2002/2003г. – гр. София, от Международния хоров фестивал „Св. Богородица – Достойно ест“ гр. Поморие, бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в гр. Превеза – Гърция /4 – 7 юли 2013/.

Като диригент на Представителния хор на Врачанска епархия „Св. Софроний еп. Врачански“ е на концерти в гр. Кротоне, гр. Катандзаро, обл. Калабрия, Италия с „Реквием“ от Моцарт – 2012 г.

Носител е на юбилейната значка – орден „Св. Софроний еп. Врачански“ за особени заслуги в развитието на църковно-обществения и културно-музикалния живот във Врачанска епархия и Врачанска област, както и на наградата на Областния управител на област Враца. 

Таня Никлева-Владева

Таня Никлева-Владева е родена  в Поморие. Завършила е хорово дирижиране в Националната музикална академия в София в класа на проф. Лилия Гюлева. Диригент е на известни софийски състави: женски хор „Христина Морфова” при НЧ „Д-р Петър Берон-1926” (от 1996 г.) и смесен хор „Аве Музика” (на който е създател през 1998 г.). С 11-годишна практика като преподавател по хорово дирижиране в НМА.

Носител на първа награда от първия международен конкурс за млади хорови диригенти – Будапеща, Унгария ‘2001, както и на множество други персонални и със съставите й отличия от национални и международни фестивали и конкурси.

В последните няколко години работи и като инициатор, ръководител и организатор на редица музикални събития като чествания на именити български музиканти, благотворителни концерти, представяния на национални и международни културни събития и др.

ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЕКРЕТАРИАТ

Свещеноиконом Иван Стойков – председател на Организационния секретариат и предстоятел на храм „Рождество на Пресвета Богородица”- Поморие

Свещеноиконом Иван Стойков е един от главните “виновници” за съществуването на Фестивала.

Млад свещенослужител с много достойнства, които го правят уважаван и търсен съветник, събеседник и приятел за голяма част от участниците на този православен форум.

Неговото гостоприемство, като предстоятел на храма-домакин, има много проявления. Изрядно поддържаният от него храм, винаги празнично украсен по време на фестивалните дни, се превърна в място, за което копнеят участвалите поне веднъж във Фестивала. Голяма е ролята на отец Иван в организирането и провеждането на този международен форум.

V. Todorova

Върбинка Тодорова

През годините на нея дължим перфектното протичане на акустичните репетиции в храма и разпяванията преди концерт, към нея най-напред се обръщат диригентите, когато имат нужда от допълнителни репетиции. Винаги готова да помогне, тя е незаменим сътрудник

Comments are closed.